M&A z pohledu strategického investora s důrazem na ocenění podniku. - Strýček, David (2018)
Cílem této diplomové práce je popsat proces akvizice z hlediska jednotlivých milníků, které jsou v jeho průběhu dosaženy z pohledu strategického investora, a vypracování ocenění cílové společnosti k 1.1.2017, konkrétně zjištění investiční hodnoty a z ní vyplývající kupní ceny. Práce se skládá ze dvou hlavních částí. Teoretická část se zabývá základními informacemi, spojenými s fúzemi a akvizicemi, popisem postupu akvizičního procesu a postupem s výpočty potřebnými k ocenění podniku. Praktická část se skládá z příkladu akvizičního procesu pohledem strategického investora a z důsledků, které pro něj vyplývají z jednotlivých částí procesu, a z ocenění cílové společnosti na základě aplikace postupů z teoretické části, upravených pro případ procesu akvizice. V závěru práce jsou shrnuté jednotlivé skutečnosti vyplývající z akvizičního procesu pro strategického investora a dílčí výsledky z procesu ocenění společnosti vedoucí ke zjištění investiční hodnoty, promítající se do výsledné kupní ceny.