Analýza pracovních portálů na českém trhu - Rozman, Vasyl (2018)
Cílem práce bylo zhodnotit současnou situaci na trhu pracovních portálů, identifikovat a porovnat stěžejní konkurenční platformy včetně analýzy spokojenosti firem a zhodnocení účinnosti online marketingových nástrojů v daném oboru. Cíle byly naplněny pomocí situační analýzy, srovnání vybraných portálů a výzkumu spokojenosti firem. V situační analýze bylo na poli pracovní inzerce identifikováno a následně kategorizováno 174 subjektů. Zdroje návštěvnosti všeobecných pracovních platforem jsou ve třech ze čtyř případů z vyhledávačů a přímých návštěv. Lídři na trhu, na rozdíl od významných hráčů, mají nastavenou téměř 4x vyšší cenu za zveřejnění inzerátu. Dále bylo dotazníkovým šetřením zjištěno, že téměř dvě třetiny ze 130 dotazovaných firem využívají pracovní portály ve svém náborovém procesu. Závěrem práce je nabídnut přehled doporučení pro uchazeče, firmy a především pro pracovní portály.