Analýza inflace v malé otevřené ekonomice - Georgiev, Jiří (2018)
Inflační predikce pomáhají ekonomickým subjektům při jejich rozhodování a tvorbě budoucích očekávání. Pro zlepšení inflačních predikcí by mohlo být potenciálně vhodné postihovat a reprodukovat nejen lineární, ale i nelineární vztahy mezi proměnnými. V této práci byly zkoumány predikční schopnosti vícerozměrných modelů na inflaci v malých otevřených ekonomikách, konkrétně na datech za Českou republiku, Slovensko, Maďarsko, Polsko a Rakousko. Porovnány byly výsledky lineárních VAR modelů oproti nelineárním TVAR modelům a feedforward neuronovým sítím. Neuronové sítě se v rámci této úlohy prokázaly jako nástroj rovnocenný VAR modelům, a to především díky regularizaci, zamezující přeučení modelu. Samotné zvýšení variability a povolení nelineárnosti nepřineslo výrazné zlepšení.