Analýza inflace v malé otevřené ekonomice - Georgiev, Jiří; Formánek, Tomáš; Sokol, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Inflační predikce pomáhají ekonomickým subjektům při jejich rozhodování a tvorbě budoucích očekávání. Pro zlepšení inflačních predikcí by mohlo být potenciálně vhodné postihovat a reprodukovat nejen lineární, ale i nelineární vztahy mezi proměnnými. V této práci byly zkoumány predikční schopnosti vícerozměrných modelů na inflaci v malých otevřených ekonomikách, konkrétně na datech za Českou republiku, Slovensko, Maďarsko, Polsko a Rakousko. Porovnány byly výsledky lineárních VAR modelů oproti nelineárním TVAR modelům a feedforward neuronovým sítím. Neuronové sítě se v rámci této úlohy prokázaly jako nástroj rovnocenný VAR modelům, a to především díky regularizaci, zamezující přeučení modelu. Samotné zvýšení variability a povolení nelineárnosti nepřineslo výrazné zlepšení.
Vedoucí práce: Tomáš Formánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses