Porterovy generické strategie v kontextu online tržišť používaných v ČR - Krištof, Albert (2018)
Cílem této bakalářské práce je určit konkurenční pozici vybraného zástupce užívaného v České republice a vyhodnotit jeho finanční výkon v závislosti na identifikované strategii. Pro pochopení myšlenkového směru konkurenční pozice, jehož nejznámějším zástupcem je Michael Porter, jsou v teoretické části představeny hlavní Porterovy myšlenky a jeho dílo zhodnoceno prostřednictvím kritiků Michaela Portera. V praktické části je nejprve uveden koncept online tržiště a jeho hlavní charakteristiky a následně určena konkurenční pozice vybraného tržiště pomocí Porterova modelu pěti sil, Porterova hodnotového řetězce, business modelového plátna definovaného Osterwalderem & Pigneurem a analýzy hodnotových propozic konkurence. Na závěr práce je vybranému podniku vydáno doporučení vyplývající z nalezených skutečností.