Vynutitelnost smluvních pokut v českém právu : ekonomická analýza - Josef, Jakub; Dušek, Libor; Maule, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Práce se zabývá ekonomickou analýzou vynutitelnosti smluvní pokuty v českém právním řádu. Na úvod je krátce vysvětlen pojem ekonomické analýzy práva a vývoj a význam této disciplíny jako jednoho z možných přístupů k právu. Dále je rozebrán institut smluvní pokuty. Jeho úprava v současném a minulém občanském zákoníku je porovnána s úpravou v common law. Hlavní část práce se snaží aplikovat dosavadní poznatky ekonomické teorie smluvní pokuty, tak jak byly nastíněny především anglosaskými vědci, na současnou judikatorní praxi českých soudů. Výsledkem je zjištění, že soudy z ekonomického pohledu zasahují do smluvního ujednání stran příliš často, a ne vždy respektují základní ekonomické principy. Jejich judikatura ohledně této problematiky není příliš ustálená a dá se předpokládat její další rozvoj.
Vedoucí práce: Libor Dušek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses