Grantové systémy kultury - Trnková, Jana (2018)
V předkládané diplomové práci jsou zkoumány kulturní aktivity v kontextu veřejných výdajů v jednotlivých krajích České republiky. Pozornost je věnována regionálnímu financování kul-tury, které je propojeno s vitalitou místní kulturní infrastruktury (v oblasti muzeí a galerií, výstavních síní, knihoven, vydavatelské činnosti a zájmové činnosti). První část práce spojuje kulturu s třemi oblastmi lidského života – oblastí socioekonomickou (kultura je zde vnímána dle své pozice v představách obyvatel, v rámci její role v současné ekonomice kulturních a kreativních průmyslů), regionální (kultura jako prvek konkurenceschopnosti regionů), ekonomickou (financování kultury a její role ve vztahu ke státu). Následující analytická část zkoumá vliv změny veřejných financí na zájem o kulturní aktivity v daném kraji, hledány jsou souvislosti s hospodářskou rozvinutostí kraje. Poslední část práce se věnuje jednotlivým krajům a jejich grantovým programům, které podporují kulturní aktivity obyvatel regionu. Zkoumány jsou kritéria hodnocení grantových žádostí v rámci mezikrajského srovnání.