Didaktická transformace vybrané partie učiva ekonomických předmětů - Fráňová, Ivana (2018)
Tato diplomová práce se zabývá výukou ekonomických předmětů na středních školách. Zaměřuje se zejména na publikace, které jsou při edukačním procesu využívány. Jejím cílem je didakticky zpracovat konkrétní ekonomickou oblast až do podoby kapitoly učebnice pro obchodní akademie. Tato kapitola pojednává o jednom z klíčových témat vyučovaných na ekonomických oborech, a to o lidských zdrojích v podniku. Teoretická část práce shrnuje princip fungování vzdělávacího systému v České republice a podstatu učebnic, na což navazuje didaktická analýza zmíněného tématu. Teorie je ukončena metodikou, kde jsou nastíněny metody hodnocení kvality a přínosu učebnice. První oddíl praktické části obsahuje samotné učebnicové zpracování tématu lidských zdrojů, jež přináší ucelený systematicky zpracovaný výukový text. Na něj navazuje sbírka typických praktických příkladů pro ověření vědomostí žáků. Na závěr je navrhovaná učebnice zhodnocena učitelem s dlouholetou pedagogickou praxí. Hlavním přínosem práce je kvalitně didakticky zpracovaná problematika lidských zdrojů se širokým spektrem možností využití.