Analýza dopadu standardu IFRS 17 na oceňování pojistných smluv životního pojištění - Švejdová, Klára (2018)
Mezinárodní standard účetního výkaznictví pro pojistné smlouvy, IFRS 17 Pojistné smlouvy, jež byl vydán v květnu 2017 s účinnosti od počátku roku 2021, zavádí jednotné principy pro oceňování a vykazování pojistných smluv. Předmětem diplomové práce je seznámit čtenáře s hlavními principy oceňování pojistných smluv dle požadavků tohoto standardu. Diplomová práce zahrnuje ilustrativní příklad oceňování pojistných smluv a analýzu dopadu tohoto standardu jak na výši závazku a výsledku hospodaření plynoucí z pojistných smluv, tak na úroveň detailu jejich vykazování ve srovnání se stávajícím standardem IFRS 4.