Vztah pracovníků k organizační kultuře ovlivňované kulturou národního prostředí a kulturou majitele - Knotková, Věra; Surynek, Alois, 1954-; Franková, Emilie, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou změny organizační kultury konkrétní společnosti při akvizici. Cílem je analyzovat postoj pracovníků české pobočky ke změnám v souvislosti se změnou majitele a vztah české a francouzské kultury. Výzkum je koncipován kvalitativně. Klíčovým zaměřením jsou interpretace a subjektivní hodnocení různých stránek organizačních kultur a průběhu akvizice ze strany vedoucích pracovníků. Data byla získána hloubkovými rozhovory, k následné analýze byla použita metoda zakotvené teorie. Práce ukázala, jak komplexní je problematika organizační kultury a jak významnou roli může hrát při implementaci změn. Výsledkem jsou doporučení a upozornění, co může při dalších významných změnách v souvislosti s organizační kulturou nastat a co lze od pracovníků v takových momentech očekávat. Dle výsledků práce byl pro pracovníky střet organizačních i národních kultur velmi náročný a emočně vypjatý. Práce také implikuje výrazný kulturní rozdíl Čechů a Francouzů ve vnímání času, způsobu práce a přístupu k okolí. Autorka dochází k závěru, že mnohé obtíže způsobené střetem kultur bylo možné dopředu očekávat a manažerskou přípravou zmírnit. V závěru práce jsou doporučení, jak kulturu ovlivňovat a jak postupovat při tvorbě nové organizační kultury. Výsledky práce slouží k praktickým potřebám dané organizace.
Vedoucí práce: Alois Surynek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses