Analýza spokojenosti zákazníků čerpacích stanic OMV - Řezníčková, Martina (2018)
Cílem diplomové práce je určit spokojenost zákazníků čerpacích stanic OMV Česká republika s.r.o. a potvrdit výzkumné otázky, týkající se zákaznické spokojenosti, využívání doplňkových služeb a cílené návštěvnosti na OMV. Nejprve byly na základě vlastní pracovní zkušenosti a s pomocí bývalých kolegů určeny proměnné, u kterých je pravděpodobné, že ovlivňují spokojenost respondentů. Následně byl prováděn kvantitativní výzkum dotazováním zákazníků na čerpací stanici OMV na pobočce Praha 4 - Chodovská. Do výzkumu se zapojilo 180 respondentů. Pomocí korelace bylo zjišťováno, jaké ukazatele mají na celkovou spokojenost zákazníků největší vliv. Za tyto faktory jsou považovány poměr ceny a kvality, ochota obsluhy a čistota toalet.