Skrytí šampioni mezi rodinnými firmami : analýza společnosti Margarete Steiff GmbH - Lozinská, Anna (2018)
Kategorie rodinných firem a malých a středně velkých podniků se do velké míry překrývají a jejich hranice nejsou jasně definovány. Stejně tak Mittelstand, pojem specifický pro německou ekonomiku, není jednoznačně kvantitativně definován a spočívá spíše v kvalitativních aspektech. Mezi rodinnými podniky a zástupci Mittelstandu jsou vysoce výkonné společnosti, které jsou ve svém odvětví světovými lídry; tzv. skrytí šampioni. Cílem práce je analýza společnosti Margarete Steiff GmbH pro zjištění, zda splňuje znaky pro zařazení do kategorie skrytých šampionů. Za tímto účelem bylo také provedeno šetření zaměřené na znalost značky Steiff mezi německými a českými rodiči, z nichž vyplynulo, že společnost Steiff je šampionem ve svém odvětví, na německém trhu je však její znalost vysoká, proto nelze s určitostí tvrdit, že by byla skrytým šampionem. Práce je východiskem pro další zkoumání oblasti skrytých šampionů, například na českém trhu, a jejich popularity mimo domácí trhy.