Vliv příjmového rozdělení na ukazatele chudoby - Peterková, Andrea (2018)
Cílem této práce je analyzovat příjmovou diferenciaci a míru chudoby ve státech Evropské unie s důrazem na Českou republiku. V současné době se k měření chudoby využívají různé koncepty. K nejvýznamnějším patří absolutní a relativní pojetí. Ve vyspělých státech je používán relativní přístup k měření chudoby, který ale závisí na příjmovém rozdělení domácností. Hranice chudoby je v tomto pojetí vymezena šedesáti procenty mediánu ekvalizovaného disponibilního příjmu domácností. Snahou práce je analyzovat vliv příjmového rozdělení domácností v České republice na ukazatel míra ohrožení chudobou a posoudit citlivost tohoto ukazatele na definici hranice chudoby. V České republice je velice nízká příjmová diferenciace a v současnosti nejnižší míra ohrožení chudobou v Evropské unii. Analýza je založena na datech z šetření EU-SILC 2016.