Přesnost predikcí ekonomického růstu; od Pýthie ke Kassandře? : - Schaleková, Silvia (2018)
Předkládaná diplomová práce si klade za cíl analyzovat přesnost předpovědí ekonomického růstu (Mezinárodního měnového fondu) ve střednědobém horizontu – tří a pěti let. Přesnost předpovědí je široce diskutovaným tématem nejenom mezi ekonomy. Analýza dlouhodobých předpovědí však byla navzdory její důležitosti spíše přehlížena. Práce zkoumá vliv několika ekonomických a politických faktorů na výši odchylky v predikcích pro 186 zemí za roky 1995-2016. K analýze těchto pozorování používá vedle diagnostického OLS modelu pro obecné zjištění přesnosti predikcí také analýzu panelových dat pomocí fixed effects a random effects modelů. Práce dochází k závěru, že predikce MMF jsou přesnější pro země OECD a pro tříleté předpovědi. Nejvýraznějšími determinanty nepřesnosti se ukázaly být přítomnost krize a války.