Přesnost predikcí ekonomického růstu; od Pýthie ke Kassandře? - Schaleková, Silvia; Hrdý, Milan; Hamplová, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Předkládaná diplomová práce si klade za cíl analyzovat přesnost předpovědí ekonomického růstu (Mezinárodního měnového fondu) ve střednědobém horizontu – tří a pěti let. Přesnost předpovědí je široce diskutovaným tématem nejenom mezi ekonomy. Analýza dlouhodobých předpovědí však byla navzdory její důležitosti spíše přehlížena. Práce zkoumá vliv několika ekonomických a politických faktorů na výši odchylky v predikcích pro 186 zemí za roky 1995-2016. K analýze těchto pozorování používá vedle diagnostického OLS modelu pro obecné zjištění přesnosti predikcí také analýzu panelových dat pomocí fixed effects a random effects modelů. Práce dochází k závěru, že predikce MMF jsou přesnější pro země OECD a pro tříleté předpovědi. Nejvýraznějšími determinanty nepřesnosti se ukázaly být přítomnost krize a války.
Vedoucí práce: Milan Hrdý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses