Indikátory finančních krizí - Stránský, Roman (2018)
Bakalářská práce se zabývá problematikou predikce finančních krizí a reaguje tak na jednu z oblastí ekonomického výzkumu posledních několika let. Na datech ze Spojených států amerických testuje vybrané ekonomické indikátory a posuzuje jejich skutečnou predikční schopnost vůči posledním dvěma krizím. Vrcholným cílem práce je poté v horizontu následujících dvou let posoudit riziko vzniku krize v této zemi. K naplnění tohoto cíle je využito analýzy současného i budoucího vývoje zjištěných relevantních indikátorů a analýzy celkové ekonomické situace s výběrem několika rizikových faktorů. Výsledkem je identifikace stability finančního sektoru jako hlavní silné stránky a dopadů daňové reformy společně s obchodními vztahy a případnou krizí v Číně jako hlavních slabých stránek americké ekonomiky. I přes popsané slabé stránky je závěrem práce zjištění nízké pravděpodobnosti výskytu finanční krize ve zvoleném časovém horizontu.