Dostupnost sociálních služeb a péče v Olomouckém kraji se zvláštním zřetelem na okres Jeseník - Hirňáková, Sára Victoria; Kouřilová, Jana, 1960-; Kolaříková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Cílem diplomové práce je zhodnocení dostupnosti sociálních služeb a péče v Olomouckém kraji. Zvláštní zřetel je brán na okres Jeseník, který se nachází na periferii Olomouckého kraje při hranicích s Polskem, a právě kvůli jeho geografické poloze lze předpokládat horší dostupnost sociálních služeb.Teoretická část se věnuje vysvětlení základních teoretických východisek a vývoji sociální politiky. Dále je provedena rešeršní analýza zahraničních zkušeností se zajištěním sociálních služeb v periferních oblastech. Třetí část je zaměřena na sociální služby v ČR, zákonné úpravě, rozdělení jak dle cílových skupin, tak z pohledu zřizovatelů, poskytovatelů a uživatelů sociální péče. V závěru teoretické části je provedena komparace se sociálními službami v Polsku a představeny dosud používané metody hodnocení dostupnosti sociálních služeb v ČR.Praktická část se dělí na dvě části zkoumání. První část se zaměřuje na zhodnocení dostupnosti sociálních služeb v Olomouckém kraji vzhledem k vybraným cílovým skupinám. Pozornost je věnována především nabídce poskytovatelů sociální péče, která je shrnuta v závěru kapitoly. V druhé části je detailnější pozornost věnována okresu Jeseník. V práci je využita metodika vybavenosti sociálními službami ve vazbě na počet obyvatel a kapacity sociálních služeb. Dílčí závěry jsou shrnuty v závěrečném zhodnocení spolu s přihlédnutím na existující bariéry v okrese. Práce shrnuje, jaká je v Olomouckém kraji a okrese Jeseník dostupnost sociálních služeb a péče, její formy poskytování, rozmístění, zastoupení vybraných druhů a poptávce po nich.
Vedoucí práce: Jana Kouřilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses