Organizační kultura a spokojenost zaměstnanců ve společnosti Ford Česká republika - Martínek, Michal; Jarošová, Eva, 1955-; Surynek, Alois, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2018)
Cílem této diplomové práce je analyzovat organizační kulturu a s ní spojenou pracovní spokojenost české pobočky americké nadnárodní korporace Ford Motor Company působící v automobilovém průmyslu. Analýza je prováděna se záměrem zmapovat jak stav organizační kultury působí na míru spokojenosti zaměstnanců. Teoretická část se zabývá problematikou organizační kultury, pracovní spokojeností a faktory, jež na ní mohou mít značný vliv. V praktické části je nejprve představena společnost Ford Motor Company a následně vyhodnocena data z šetření. K provedení analýzy bylo využito dotazníkového šetření a individuálních rozhovorů, kdy respondenti odpovídali na otázky týkající se jednotlivých prvků organizační kultury a oblastí pracovní spokojenosti. Na základě zjištění jsou v závěru práce autorem navrhnuta doporučení pro možné nastolení změn v této společnosti.
Vedoucí práce: Eva Jarošová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses