Návrh prevence šikany v mezinárodních firmách v České republice - Yushchenko, Olha (2018)
Bakalářská práce se zabývá problematikou prevence šikany v mezinárodních firmách v České Republice. Primárním cílem práce je zmapovat a zanalyzovat existující způsoby preventivních opatření ve firmách a porovnat je s osvědčenými postupy, které jsou definované politikou Evropské unii (dal EU) a České Republiky. V teoretické části se popisují pojmy mobbing a šikana na pracovišti, jejich průběh, jednotlivé příčiny, účastníci, možné důsledky a jejich prevenci. Dále se také pokouší stanovit příslušná hodnotící kritéria pro politiku prevence šikany podle metodických návrhů EU. Hlavním bodem empirické části je analýza sociální odpovědnosti podniků (dále CSR) a jak se v jejím rámci formuje politika vylučující mobbing a její srovnaní s politikou prevence šikany na pracovišti EU a České Republiky. Práce zkoumá, do jaké míry se liší prevence mobbingu a šikany v rámci.CSR u třech náhodně vybraných firem v České Republice a jak se v podnikových dokumentech zohledňuje politika EU v této oblasti.