Analýza spokojenosti zákazníků společnosti Wizz Air - Navrátilová, Kateřina; Tahal, Radek, 1970-; Bitto, Peter; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2018)
Cílem této bakalářské práce je analýza spokojenosti zákazníků nízkonákladové letecké společnosti Wizz Air. Zjišťování celkové spokojenosti těchto zákazníků bylo sledováno pomocí na počátku stanovených výzkumných otázek analyzujících spokojenost s dílčími faktory služby a okolnostmi tuto spokojenost ovlivňující. Kvantitativní marketingový výzkum probíhal na Letišti Václava Havla Praha pomocí osobního dotazování, konkrétně využitím metody CAPI. Oslovování probíhalo systematickým výběrem a celkem se do dotazníkového šetření zapojilo 191 jednotek. Celkové spokojenost s dopravcem byla v průměru respondenty hodnocena známkou 2,01, přičemž největší spokojenost byla z jejich strany zaznamenána s faktory ceny letenky, personálem a jednoduchostí objednání letenek a odbavení. Nejmenší spokojenost respondenti vyjádřili s fyzickými podmínkami v letadle, službami poskytovanými na palubě a včasností odletu.
Vedoucí práce: Radek Tahal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses