Vyhodnotenie Koncepce rozvoja kultúry mesta Myjavy na roky 2010 - 2015 a návrh ideového východiska pre vznik nového koncepčného materiálu pre rozvoj kultúry mesta Myjava - Kubík, Ľubomír (2018)
Diplomová práca sa venuje vyhodnoteniu koncepčnej práci mesta Myjava v oblasti kultúry na základe strategického materiálu Koncepcia rozvoja kultúry mesta Myjavy na roky 2010 - 2015, ktorý bol schválený mestským zastupiteľstvom v roku 2010. Práca je rozdelená na dva tematické okruhy. Prvý je zameraný na teoretické východiská, kde zhromažďuje poznatky, ktoré sa týkajú lokálnej a regionálnej kultúry, sociokultúrnych systémov a sociokultúrnych zmien a sociokultúrneho kapitálu. Ďalej sa snaží priblížiť prepojenie kultúry a ekonomiky a ponúka náhľad na problematiku kultúrnych a kreatívnych priemyslov a ekonomický potenciál kreativity. Následne práca definuje podstatu kultúrnej politiky a vymenúva jej druhy. Časť práce sa venuje aj priblíženiu problematiky decentralizácie v podmienkach Slovenskej republiky a snaží sa opísať úlohy štátnej správy a samospráv, aj v oblasti kultúry. Taktiež opisuje úlohy Ministerstva kultúry a strategické nástroje riadenia kultúry v krajine. Druhý tematický okruh je zameraný na mesto Myjava. V jeho úvode je opísaná súčasná kultúrno-spoločenská situácia so zreteľom na kultúrne dedičstvo, demografickú situáciu a stav kultúrnej infraštruktúry. Pomocou komparácie reálneho stavu a stanovených cieľov v koncepcii rozvoja kultúry v praktickej časti práca zisťuje, či sa mestu darí deklarované zámery napĺňať a či k týmto účelom samospráva vyčleňuje dostatok prostriedkov z rozpočtu mesta. Na základe zisteného stavu sa snaží doporučiť návrhy koncepčných opatrení, ktoré by mohli napomôcť k zlepšeniu stavu kultúrneho života v meste.