Dopady měnové politiky ČNB na české hospodářství v letech 1993 - 2017 - Fajfr, Tomáš (2018)
Diplomová práce se věnuje dopadům měnové politiky České národní banky na české hospodářství od roku 1993 až do současnosti. Práce je rozdělena do dvou částí. První část je zaměřena na teoretické aspekty fungování centrálních bank, na teoretické koncepty měnové politiky a různé pohledy ekonomických škol na tyto koncepty. Dále první část obsahuje detailní rozbor nástrojů měnové politiky. Praktická část se věnuje měnové politice ČNB od roku 1993 do roku 2017. Zkoumá vliv měnové politiky na vývoj reálné ekonomiky v České republice. Nejdůležitějšími body této diplomové práce jsou analýza cílování inflace od roku 1998 a dopady devizových intervencí na reálnou ekonomiku v letech 2013 – 2017. Z důvodu chybných prognóz a nečekaných a těžko ovlivnitelných exogenních faktorů bylo shledáno dodržování inflačního cíle jako nepříliš úspěšné. Zavedení kurzového závazku zvýšilo export a dopomohlo k rychlejšímu růstu HDP, ale nesplnilo primární cíl zvýšení inflace.