Kulturní aspekty prostorového rozvoje Prachatic - Žižková, Klára (2018)
Práce je věnována problematice veřejného prostoru, ochrany památek a územního plánování v Prachaticích. Popisuje urbanistický a historický vývoj města, jeho památkové hodnoty, speciálně se věnuje otázce veřejného prostoru ve městě. Výzkum se zaměřuje na přístup místních aktérů k tvorbě územního plánu, péči o veřejný prostor a k ochraně architektury 20. století. Postihuje současné problémy fungování veřejného prostoru v Prachaticích a přínos místních aktérů k jeho oživení. Specifikuje aktuální problémy urbanismu, územního plánování a ochrany památek Prachatic jako modelového města střední velikosti.