Vývoj vybraných ukazatelů sociálně-hospodářské statistiky v zemích Evropské unie po vstupu do euro oblasti - Drážný, Jaroslav (2018)
Projekt společné evropské měny euro je vedle schengenského systému jedním z nejvýznamnějších úspěchů evropské integrace. Sociální a hospodářská politika patří ke klíčovým oblastem jednotlivých národních ekonomik i Evropské unie jako celku. Hlavním cílem této bakalářské práce je popsat vývoj vybraných sociálních a hospodářských indikátorů zemí, které přijaly euro za svou oficiální měnu. Konkrétně se jedná o 11 států, které přijaly euro jako první v roce 1999. K tomu je využito základní analýzy časových řad, zejména měr dynamiky a dále také indexní a grafické analýzy. Dále je v práci stručně popsána historie projektu společné evropské měny, metodologie a společná unijní strategie týkající se vybraných indikátorů, a metody analýzy časových řad, které byly v práci použity.