Pilates jako relaxační technika v manažerské praxi - Jílková, Lucie; Franková, Emilie, 1949-; Petrů, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2018)
Diplomová práce se zabývá využitelností metody Pilates v oblasti manažerské praxe. Cílem bylo posoudit, zda by Pilates mohl představovat vhodnou relaxační techniku pro manažery. Dle výsledků mezinárodního výzkumu z roku 2011 hodnotí čeští manažeři jako problém skutečnost, že nedokáží odpočívat ani ve svém volném čase. Jiný výzkum z roku 2002 ukazuje, že až 50 % dotazovaných manažerů trpí nedostatkem pohybové aktivity. Teoretická část práce se soustředí především na oblast stresu, relaxace a zároveň představuje klíčové aspekty metody Pilates. V rámci praktické části byl proveden experiment s kontrolní a experimentální skupinou. Výzkumu se účastnili studenti prezenčního studia Vysoké školy ekonomické v Praze. Část z nich pravidelně docházela na lekce Pilates. Analýza zjištěných dat poukázala na skutečnost, že pravidelný trénink metody Pilates by mohl účinně snižovat pociťovaný stres včetně jeho míry. Pilates by rovněž mohl kladně působit na schopnost se se stresem vypořádat, dále na pociťovanou energii a tělesné napětí. Zjištěné výsledky mohou sloužit jako podklad pro další šetření. Probandi z experimentální skupiny se naučili základy metody Pilates a následně je mohou dále využívat pro svou vlastní potřebu. Dále se zlepšila jejich schopnost vnímat své vlastní tělo a došlo k posílení tzv. „core“.
Vedoucí práce: Emilie Franková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses