Měření efektivity Public relations se zaměřením na media relations a následná aplikace na konkrétní PR kampaň - Wiesnerová, Jana (2018)
Diplomová práce se zabývá tématem měření a vyhodnocování činností realizovaných v rámci public relations. Hlavním cílem práce je zhodnocení efektivity PR aktivit u kampaně Sektival 2017, a to na základě výsledků analýzy prostřednictvím metody AVE a ekonometrického modelu. K naplnění dílčích cílů je nezbytné nalezení odpovědí na stanovené výzkumné otázky. Liší se svými charakteristikami uživatelé šumivých vín mezi sebou? Případně jak tomu je ve vztahu k míře užívání a ke značce produktu? Jaký postoj mají jedinci ke konzumaci sektů v restauracích? Existují pro ně nějaké překážky k jeho pití mimo prostředí domova? Je rozdíl mezi efektivitou tradičních kanálů využívaných v PR ve srovnání s moderními? Pro odhalení charakteristik uživatelů šumivých vín práce využívá kvantitativního výzkumu sekundárních dat z MML-TGI od společnosti MEDIAN, s.r.o. a dále přistupuje ke stanovení konkrétních kritérií pro výběr účastníků skupinové diskuze. Poznatky získané z focus group slouží nejen pro návrh konceptu nové akce navazující na vybranou kampaň, ale hlavně pro pochopení problematiky z pohledu spotřebitele. Důležitým závěrem jsou odhalené bariéry v případě objednání si sklenky sektu v restauracích. Z výsledků výzkumu vyplývá, že se obávají především z nedodržení maximální délky skladování otevřené lahve, potažmo nadsazené ceny a nevyhovujícího objemu. Hlavním výstupem aplikační části jsou doporučení k budoucím ročníkům kampaně Sektival, která se opírají převážně o výsledky ekonometrického modelu.