Vliv antimonopolního vyšetřování a pokut Evropské unie na valuaci firem - Kölbl, Jan; Pošta, Vít, 1980-; Nečadová, Marta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2018)
Cílem této bakalářské práce je zjištění vlivu událostí spojených s antimonopolní politikou Evropské unie na tržní kapitalizaci vyšetřovaných společností. V první části práce jsou teoreticky popsány základní pojmy a východiska pro praktickou část. Ve druhé části je aplikována metoda případové studie na data vyšetřování z let 2013–2018. Výsledky naznačují, že neohlášená kontrola Evropské komise způsobí v průměru 2,94% propad ceny akcií vyšetřované firmy. Rozhodnutí Evropské komise o protiprávním jednání pak vede k průměrnému snížení cen akcií o 2,46 %. Ve zkoumaném intervalu byl zaznamenán pokles tržní kapitalizace o 2,10 % až 3,26 %, přičemž samotné pokuty se na celém poklesu podílely pouze z 10 % až 15,5 %. Závěrem jsou tato zjištění diskutována.
Vedoucí práce: Vít Pošta
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses