Budoucí vývoj vysokorychlostní železnice v České republice a její konkurenceschopnost - Pejša, Tomáš (2018)
Tato práce se zabývá budoucím vývojem vysokorychlostní železnice v České republice. Popisuje současné plány budoucí výstavby a shrnuje vývoj vysokorychlostních tratí v zahraničních zemích. Na základě poznatků ze zahraničních zemí doporučuje, jak by měla být budoucí síť vysokorychlostních tratí budována. Práce by měla prokázat konkurenceschopnost budoucí vysokorychlostní železnice a poukázat na její potenciál a možné přínosy. Praktická část pak porovnává různé druhy dopravy na nejdůležitějších linkách a na základě porovnání ceny, vzdálenosti a cestovní doby doporučuje nejlepší dopravní prostředek. V závěru tato bakalářská práce prokazuje konkurenceschopnost budoucí vysokorychlostní železnice v České republice.