Význam výstavby vysokorychlostních železničních tratí a lokalizace nových stanic pro budoucí regionální rozvoj České republiky a příslušných regionů - Minařík, Jan (2018)
Předkládaná diplomová práce pojednává o problematice výstavby vysokorychlostních železničních tratí na území České republiky a dopad této nové infrastruktury na vybrané regiony. Těžištěm práce je analýza lokalizace budoucích stanic na těchto nově budovaných tratích a jejich potenciální vliv na regionální rozvoj daného území. Hlavním přínosem práce je zhodnocení trasování a stanic nových tratí v rámci Programu rozvoje rychlých železničních spojení v ČR s ohledem na regionální rozvoj České republiky.