Etické postoje u studentů manažerského zaměření - Kubincová, Dorota; Jiřinová, Kateřina; Vrbová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2018)
Tato práce se zabývá otázkou, zda mají nejrůznější faktory vliv na etické postoje studentů manažerského zaměření. Je důležité se zabývat etickým smýšlením u současných studentů ekonomických škol, jelikož se někteří s velkou pravděpodobností stanou řídícími pracovníky a v každodenních záležitostech budou čelit složitým etickým problémům a dilematům. Výsledky této práci ukazují, že jsou významné rozdíly mezi vnímáním etických otázek mezi muži a ženami a zároveň je zjištěno, že ženy kladou větší důraz na etické otázky než muži. Kromě toho bylo potvrzeno, že předešlé etické vzdělání je faktor mající vliv na etické postoje a u studentů s tímto vzděláním byly nalezeny vyšší etické hodnoty než u studentů bez tohoto vzdělání. V některých případech má i věk vliv na etické úsudky, nicméně v této práci není dostatek důkazů pro určení této závislosti. Není nalezena závislost také u stupně vzdělání, studijních výsledků, pracovních zkušeností a ani u nově zkoumaných proměnných – očekávaného platu po studiu a přesvědčení o záměru firmy. Obecně je ale zjištěno, že studenti odpovídali eticky na výroky zmíněné ve výzkumném šetření.
Vedoucí práce: Kateřina Jiřinová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses