Matky pečující o děti z pohledu trhu práce - Filipová, Veronika (2018)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat postavení žen a matek na trhu prácev České republice. Matky s malými dětmi patří do rizikové skupiny na trhu práce, protojim je věnována zvýšená pozornost. V první části je popsán dlouhodobý vývoj plodnostia porodnosti a také je popsána současná situace na pracovním trhu z genderového pohledu.Bakalářská práce se věnuje také státní podpoře rodin s dětmi. Hlavní část se blíže zaměřujena nabídku a využívání alternativních forem pracovních úvazků, a to z obecného hlediska,podle složení domácnosti a podle věku nejmladšího dítěte. Pozornost je v této prácikladena i zařízením denní péče o děti v předškolním věku, jakožto dalším nástrojůmpro snazší skloubení rodinného a pracovního života.