Nástroje regulující zadluženost obcí v České republice - Dědová, Michaela; Toth, Petr, 1962-; Peková, Jitka, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku zadluženosti obcí v České republice. První část je teoretická a zabývá se veřejným sektorem, veřejnými financemi, státním rozpočtem a nakonec rozpočtem obcí. Dále se zde práce zaměřuje na deficit a teoretické přístupy k deficitu. Poté je v práci popsané rozpočtování obcí v České republice. S tím také souvisí zadlužení obcí v České republice a vývoj ukazatelů regulujících zadlužení obcí. Jsou také popsány výpočty jednotlivých ukazatelů, které jsou použity na konci práce na praktickém příkladu obce s rozšířenou působností. Všechny výsledné hodnoty všech sledovaných ukazatelů jsou srovnány a jsou hodnoceny jejich pozitiva a negativa. Na základě tohoto srovnání bylo zjištěno, že ukazatel dluhové služby má špatnou vypovídací schopnost pro pozorování zadluženosti obcí. Dále bylo zjištěno, že se nově zavedený ukazatel zdá být zatím nejlepším pro hodnocení a regulaci obecního zadlužení.
Vedoucí práce: Petr Toth
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses