Rozvoj osobní železniční dopravy v Praze a okolí - Hicl, Jakub (2018)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou osobní železniční dopravy v Praze a její aglomeraci. Práce se konkrétně zaměřuje na segment příměstské železniční dopravy v tomto regionu. Teoretická část práce se zabývá především integrovanými dopravními systémy, jejichž nedílnou součástí je právě železniční doprava. Praktická část poté řeší vývoj, současný stav a budoucnost železničního uzlu Praha. Cílem této diplomové práce je analýza současného stavu a s ním spojeného kapacitního problému železničního uzlu Praha. Tento kapacitní problém by měl být v budoucnosti vyřešen výstavbou Nového spojení 2 – jedná se o tunely pro příměstskou železniční dopravu pod centrem Prahy, díky kterým by byl umožněn průjezdný model příměstské železnice v Praze. V práci jsou pro porovnání také představena 2 německá města, ve kterých byly tunely pro příměstskou železnici vybudovány již v minulosti.