Analýza vlivu hlukového znečištění na ceny bytů v Praze pomocí hédonické cenové metody - Štěpáníková, Veronika (2018)
Nadměrný hluk má výrazný negativní dopad na lidské zdraví. Zahraniční studie, např. Tyrväinen (1997), Baranzini a Ramirez (2005) nebo Andersson a kol. (2009), potvrdily, že hluk má také negativní vliv na cenu nemovitostí. Studie vlivu hluku na ceny nemovitostí v Praze však chybí – hlavním cílem této práce je vyplnit tuto mezeru a poskytnout holistickou analýzu dopadů nadměrného hluku.Tato práce využívá metodu hédonické ceny pro analýzu faktorů ovlivňující ceny bytů ve třech městských částech – Praha Smíchov, Žižkov a Holešovice. Jako statisticky významné faktory jsou shledány velikost bytu, jeho stav a vzdálenost od centra, přičemž vliv hlukového znečištění není statisticky významný. Tato práce dále identifikuje potenciální vysvětlení tohoto závěru a poskytuje základ pro další výzkum v této oblasti.