Analýza customer experience v bankovních aplikacích na českém trhu - Kopřiva, Jiří (2018)
V této bakalářské práci se nejdříve věnuji zákaznické spokojenosti, proč by měla být pro firmy, nejen banky, důležitá, a jakými způsoby se dá měřit. Dále přecházím na specifika bankovního trhu, základní charakteristiky tohoto trhu, z pohledu banky i zákazníka, a jeho současné trendy. Pokračuji definováním základních informací o aplikacích a dále bankovních aplikací, poté následuje výčet aplikací na českém trhu a jejich funkcí.V praktické části se potom věnuji nejdříve stanovení konkrétních kritérií a metodologie, dle které hodlám bankovní aplikace měřit a srovnávat, po čemž následují hlavní kapitoly praktické části čili samotná analýza customer experience těchto aplikací.