Vliv sezónnosti na sňatečnost a porodnost v české republice, Norsku a Španělsku - Vassová, Božena (2018)
Na vývoj porodnosti a sňatečnosti má v dnešní době vliv změna myšlení obyvatel a s tím související plánované rodičovství, odklad sňatků do pozdějšího věku z důvodu budování kariéry a stále častější nesezdaná soužití.Práce si klade za cíl analyzovat sezónnost v časových řadách počtu živě narozených a počtu uzavřených sňatků v České republice, Španělsku a Norsku v období 1996–2016 a prokázat nebo zamítnout výskyt sezónní složky v časových řadách pomocí použití metody sezónní dekompozice, zjistit rozdílnost sezónnosti jednotlivých zemí a načrtnout jejich budoucí vývoj.