Sdílená ekonomika - krátkodobý pronájem vs. ceny nemovitostí - Papco, Lukáš (2018)
Bakalářská práce využívá regresní analýzu k zodpovězení otázky: Má krátkodobý pronájem nemovitostí vliv na cenu nemovitostí v centru Prahy? Empirická studie z roku 2007 ukazuje nejdůležitější faktory, které dokážou měnit ceny nemovitostí. Těmito faktory jsou: hypoteční úroková míra, saturace (počet bytů na 1000 obyvatel), nezaměstnanost, míra ekonomické aktivity, rozvodovost, cena pozemků a HDP. Autor vytváří ekonometrický model pomocí zmíněných faktorů a nabídky krátkodobého pronájmu. Výsledky modelu můžou být použity k předpovědi cen nemovitostí pro další rok a pomoci tím investorům, kteří plánují do trhu s nemovitostmi investovat.