Stárnutí populace na venkově a ve městech - Drechslerová, Michaela (2018)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice demografického stárnutí venkovské a městské populace. Jelikož dochází k neustálému pohybu obyvatel a vzájemné interakci mezi městem a venkovem je stejně jako na celostátní úrovni důležité se zaměřit rovněž na menší územní celky a jejich vývoj z hlediska demografického stárnutí. Hlavním cílem práce je zjistit, zda dochází k významnějšímu stárnutí populace u venkovských či městských obcí, k čemuž bylo využito základních ukazatelů používaných k měření stárnutí populace. V teoretické části této práce jsou vymezeny právě tyto ukazatele, pojem venkov a město, charakteristiky sociálních služeb, které jsou využívány v praktické části a upozorněno je rovněž na důležitost vzdělávání seniorů. Analytická část se zaměřuje konkrétně na okres Kladno, kde byla provedena analýza stárnutí v období 1991–2016 nejprve podle velikostních skupin obcí a poté u 6 vybraných obcí nacházejících se na území toho okresu z nich 3 obce mají městský a 3 venkovský charakter. Jedním z důsledků stárnutí populace je, a především v budoucnu bude, zvyšující se zátěž pro zařízení sociálních služeb. Z tohoto důvodu byla v okrese Kladno zhodnocena dostupnost sociálních služeb mezi správními obvody s rozšířenou působností Kladno a Slaný a následně přístup k těmto službám na venkově a ve městech.