Socioekonomické trendy v rodinném chování obyvatel České republiky s výhledem do budoucna - Harcubová, Kateřina (2018)
Bakalářská práce pojednává o vývoji rodinného chování obyvatel České republiky. Zaobírá se demografickými procesy s rodinnou spojenými jako je uzavření manželství, rozvodovost, plodnost a porodnost, nebo také složení a struktura rodiny. Dané procesy jsou zkoumány na základě historického vývoje a jsou rozebírány sociálněekonomické aspekty, které tento vývoj mohly ovlivnit. Druhá část práce je zaměřena na predikci budoucího vývoje rodinného života, postavené na základě dat z vlastního dotazníku. Z výpovědí respondentů bylo možné predikovat budoucí popularitu manželství, preferovaný počet dětí a rodinné ideály mladé generace.