Analýza vlivu rodinné politiky na porodnost v letech 1945-2018 - Legorská, Veronika; Lukášová, Tereza; Strejček, Ivo, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat vliv rodinné politiky na porodnost v letech 1945-2018 a zjistit, zda daňové zvýhodnění na dítě je jedním z faktorů, který vede k tomu, že se rodí více dětí vyššího pořadí. Teoretická část popisuje pojmy, které velmi úzce souvisí s rodinnou politikou, také popisuje rodinnou politiku samotnou. V praktické části je rodinná politika analyzována v jednotlivých obdobích a je zasazena do kontextu společenských a politických změn ve zkoumaném období. V každém období je analyzován vliv rodinné politiky na porodnost a plodnost. Výsledky analýzy ukazují, že rodinná politika měla v každém období jiný vliv na porodnost, v jednom období dokonce vliv negativní. Hypotéza práce se mi nepodařila vyvrátit ani potvrdit. Ve většině období daňová zvýhodnění neměla vliv na narození více dětí vyššího pořadí, pouze ve dvou období se hypotéza potvrdila, a to v období, kdy fungovalo společné zdanění manželů a v období, kdy se zvýšily přídavky na druhé a třetí narozené děti.
Vedoucí práce: Tereza Lukášová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses