Monetární politika České národní banky v letech 2013 - 2017 - Valenta, Lukáš (2018)
Tato práce se zaobírá monetární politikou České národní banky v letech 2013-2017, v kontextu pokrizových let. Sleduje období před zavedením kurzového závazku, důvody jeho zavedení dle prognózy hrozící deflace centrální banky, a období po jeho zavedení, až do zrušení v roce 2017. Popsány jsou také nástroje monetární politiky, které byly centrálními bankéři použity. Vliv kurzového závazku na českou ekonomiku je ověřován prostřednictvím empirických modelů od Caselli (2016), Opatrného (2016), Brůny a Tonnera (2017). Dále jsou zmíněny i výsledky DSGE modelů g3 a Tonner a kol. (2015). V modelech vychází pozitivní vliv kurzového závazku na hlavní makroekonomické veličiny, u většiny z nich však nejde o statisticky významné hodnoty. V poslední části se práce věnuje argumentům pro a proti zavedení kurzového závazku, především z pohledu toho, zda je deflace skutečně pro ekonomiku problém.