Monetární politika České národní banky v letech 2013 - 2017 - Valenta, Lukáš; Soukup, Jindřich, 1955-; Sirůček, Pavel, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2018)
Tato práce se zaobírá monetární politikou České národní banky v letech 2013-2017, v kontextu pokrizových let. Sleduje období před zavedením kurzového závazku, důvody jeho zavedení dle prognózy hrozící deflace centrální banky, a období po jeho zavedení, až do zrušení v roce 2017. Popsány jsou také nástroje monetární politiky, které byly centrálními bankéři použity. Vliv kurzového závazku na českou ekonomiku je ověřován prostřednictvím empirických modelů od Caselli (2016), Opatrného (2016), Brůny a Tonnera (2017). Dále jsou zmíněny i výsledky DSGE modelů g3 a Tonner a kol. (2015). V modelech vychází pozitivní vliv kurzového závazku na hlavní makroekonomické veličiny, u většiny z nich však nejde o statisticky významné hodnoty. V poslední části se práce věnuje argumentům pro a proti zavedení kurzového závazku, především z pohledu toho, zda je deflace skutečně pro ekonomiku problém.
Vedoucí práce: Jindřich Soukup
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses