Vývoj platební bilance České republiky v letech 1996-2017 - Kůrka, Ondřej; Kozák, Jan, 1990-; Zubíková, Adéla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Bakalářská práce se zaměřuje na platební bilanci České a částečně Slovenské republiky v letech 1996 až 2017. Cílem práce je analyzovat vývoj platební bilance České republiky se zaměřením na klíčové faktory, které ovlivnili jednotlivé účty platební bilance a částečně komparovat s vývojem platební bilance Slovenské republiky. Práce dochází k závěru, že nejvýznamnější položkou platební bilance České republiky jsou přímé zahraniční investice. Příliv přímých investic od roku 2008 nevykazuje rostoucí trend, zatímco objem vyplacených dividend zahraničním investorům ano. Z práce také vyplývá, že zavedení eura na Slovensku nezapříčinilo dodatečný příliv zahraničních investic do země, oproti zachování české koruny v České republice.
Vedoucí práce: Jan Kozák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses