Vliv měnových intervencí na import a export v České republice - Holečková, Bára (2018)
Bakalářská práce je zaměřena na detailnější rozebrání intervencí České národní banky, především na ovlivnění exportu a importu a na zhodnocení efektivnosti intervencí v české ekonomice. Také se zabývá tím, jak se export a import a tedy i čistý export vyvíjel před, při i po intervencích a blíže tedy přibližuje vývoj naší ekonomiky v tomto období. Vývoj měnového kurzu české koruny vůči euru je blíže popsán a graficky předveden. Praktická část je využita k bližšímu zpracování Marshall-Lernerovy podmínky s využitím J křivky. V neposlední řadě bude použita i regresní analýza pro potvrzení informací, které byly zjištěné pomocí předchozích analýz, tedy určením závislosti proměnných. Na závěr bude zjištěna odpověď, zda se export či import díky intervencím změnil, co to ovlivnilo a jak velké následky byly způsobeny ekonomice.