Potratovost v krajích České republiky - Tětěruková, Šárka (2018)
Cílem diplomové práce je analýza potratovosti a její komparace na úrovni krajů České republiky. Dílčím cílem je zhodnocení rozdílů a nalezení příčin rozdílností mezi jednotlivými kraji ve sledovaném období od roku 2000 do roku 2016. V teoretické části je podrobněji rozebrána legislativa týkající se interrupcí, která platí na českém území od 19. století. Dále se tato část zabývá faktory, jež významně ovlivňují potratovost a nechybí ani popis klasifikace územních celků v České republice nesoucí název NUTS. Analytická část je zaměřena na detailní analýzu potratovosti v jednotlivých krajích na základě obecné míry potratovosti, věkově specifické míry potratovosti, podílu potratů žen dle jejich rodinného stavu a úhrnné potratovosti společně s úhrnnou plodností, jež spolu úzce souvisí. Z důvodu odstranění vlivu věkové struktury je použita metoda přímé standardizace.