Binární klasifikace pomocí rozhodovacích stromů - Tuan Hoang, Anh; Čížek, Ondřej; Formánek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Jedna z nejčastějších úloh bank ale i ostatních institucí je určení, do které ze dvou kategorií by mělo dané pozorování patřit, ať už se jedná o identifikaci podvodných klientů nebo o identifikaci pacienta s vážným onemocněním atd. Nejhojněji využívanou metodou je bezesporu logistická regrese. Stále častěji se však využívají i rozhodovací stromy a lesy, které jsou generovány na základě nespočet druhů algoritmů. Stěžejním předmětem této práce jsou právě tyto zmiňované modely pro binární klasifikaci. Kromě představení teoretického základu těchto technik je cílem této práce rovněž navrhnutí na základě souboru dat poskytnutý bankovní institucí takového modelu, který bude nejpřesnější v predikci binární klasifikace spokojenosti klientů této banky z hlediska AUC (Area under curve).
Vedoucí práce: Ondřej Čížek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses