Mezinárodní firemní strategie : Plánování růstu v rámci trhů střední a východní Evropy - Ptáček, Roman; Říha, David; Ličák, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2018)
Cílem diplomové práce byla analýza trhů v Polsku a Rumunsku, příprava strategie růstu na oba trhy a následné vyhodnocení vhodnější varianty, reflektující preference společnosti. Úspěšný růst na zvolený trh dokáže společnosti Easycore media LTD pomoci k upevnění své pozice mezi konkurenčními technologickými společnostmi, které podnikají na trzích nemovitostí ve střední a východní Evropě. Diplomová práce nabízí teoretický základ vycházející z rešerše literatury, jenž poskytuje ucelený obraz o možnostech růstu společností na mezinárodní trhy, zahrnuje charakteristiku společnosti, produktového portfolia a charakteristiku stávající uživatelské základny. Popisuje motivy růstu společnosti na zahraniční trhy, které plně reflektují vizi vedení společnosti. Součástí diplomové práce je ale především samotná analýza polského a rumunského trhu nemovitostí zaměřená především na cílový segment rezidenčních a komerčních developerských společností. Analýza polského a rumunského trhu probíhala na základě analýzy objemu rezidenční výstavby na trhu, analýzy socioekonomického sektoru, zahrnující analýzu HDP, analýzu nezaměstnanosti a analýzu průměrných mezd na trhu nemovitostí v hlavním městě vybraného státu, analýza technologického sektoru obou zemí, analýza velikosti trhu z pohledu počtu zákazníků na trhu nemovitostí a analýza lokálních konkurentů, kteří mohou ohrozit růst společnosti na zahraničním trhu. Pro výsledné ohodnocení polského a rumunského trhu byla použita metoda vícekriteriálního hodnocení variant s využitím metody lineárních dílčích funkcí utilit. Tato metoda zahrnuje dílčí ohodnocení jednotlivých variant a následně poskytuje na základě koeficientů významnosti celkové ohodnocení jednotlivé varianty. Z výsledného porovnání celkových ohodnocení polského a rumunského trhu bylo zř
Dosáhl lepších výsledků ve většině porovnávaných kritérií a na základě analýzy těchto dvou trhů, byl společnosti Easycore media LTD doporučen, jako vhodnější pro růst společnosti.
Vedoucí práce: David Říha
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses