Individuální faktory ovlivňující velikost a růst startupů v ČR - Andera, Michal, 1984- (2018)
Cílem této disertační práce je analýza vlivu individuálních faktorů na velikost a růst startupů. Konkrétně se zaměřuje na pohlaví, věk, počet vlastníků, podnikatelsky specifické charakteristiky, vzdělání, počet hodin věnovaných podnikání, podnikatelským zkušenostem, počtu zakladatelů, předchozí podnikatelský úspěch a jejich vliv na počet zaměstnanců a obrat startupu. V teoretické části prezentuje výsledky literární rešerše na téma startupy, růst firem, individuální faktory. Na základě teoretické části je navržen teoretický model, který je následně ověřován v části empirické. Stanovené hypotézy jsou testovány s pomocí tří datových vzorků, které tvoří tři studie. Pro vyhodnocení jsou využity korelační, regresní analýzy a chi-square test. Analýzy prokazují vliv pohlaví, věku, počtu vlastníků, vzdělání, hodin věnovaných podnikání, podnikatelské zkušenosti, počtu zakladatelů a podnikatelského úspěchu na velikost a růst startupů. Práce potvrdila převahu mužů jako zakladatelů startupů.