Kritická analýza vyhláškového oceňování pozemků - Hrubý, Tomáš; Mařík, Miloš, 1947-; Šnajberg, Oxana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Diplomová práce se zabývá oceňováním nezastavěných pozemků na základě cenových předpisů (oceňovací vyhláška, která navazuje na zákon o oceňování majetku), které vedou ke stanovení ceny zjištěné. Cílem práce je rozebrat uplatňované metody a postupy, a to v návaznosti na tržní hodnotu a související principy. Obsahem jsou rovněž důvody pro používání vyhlášky a některé skutečnosti z pozadí vyhláškového oceňování. Hlavním zjištěním je, že cena zjištěná i přes veškerou snahu nemůže mít dostatečnou vazbu na trh a jeho proměnlivost a zároveň netvoří žádnou logickou hodnotovou bázi. Při posuzování hodnoty nemovitostí je nezbytné na základě jejich možného využití a z něj plynoucího užitku komplexně posuzovat jejich charakteristické rysy, které obecně není možné popsat fixně danými tabulkami, vzorci či koeficienty. Ke vhodnému zohlednění specifik pozemků je nutné úsudku nepodjatého znalce, který by měl tržní hodnotu podat v souvislosti s aktuálním tržním děním. V některých případech je navíc naráženo na určitou nekompaktnost a nejednoznačnost vyhlášky.
Vedoucí práce: Miloš Mařík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses