Komparace daňového základu korporátní daně ve vybraných zemích Evropské unie - Jeníková, Michaela (2018)
Tato diplomová práce se zabývá komparací základu daně z příjmů právnických osob ve vybraných státech Evropské unie. Předmětem komparace jsou vybrané položky ovlivňující základ korporátní daně, a to odpisy dlouhodobého majetku, náklady související se zaměstnanci, odpočty od základu daně, pravidla nízké kapitalizace a opatření proti daňovým únikům navrhovaná v rámci projektu BEPS. Uvedené informace porovnávám ve třech státech, jež mají podobný podíl výnosu korporátní daně na HDP. Jde o Českou republiku, Slovensko a Belgii. V praktické části byla použita metoda komparativní analýzy a zkonstruován modelový příklad ilustrující nejpodstatnější rozdíly v korporátním zdanění ve sledovaných zemích. Byly zjištěny některé významné odlišnosti, a to zejména v oblasti odpočtů od základu daně a slev na dani. V Belgii se oproti Slovensku a ČR neuplatňují žádné slevy na dani, což je kompenzováno podstatně širší škálou odpočtů od základu daně. V Belgii je také nejvyšší sazba korporátní daně a od určité výše daňového základu se navíc aplikuje progresivní zdanění.